Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

București ComicCon

 

Am observat că, în ultimii ani, o serie de întrebări primite pe email sau pe Facebook se repetă. Tot așa, în cadrul turneelor de promovare pentru cele două romane din seria Haiganu, am răspuns unor întrebări similare. M-am gândit că nu ar fi rău să le strâng aici, cu răspunsurile aferente, într-o pagină denumită chiar așa: Întrebări frecvente. Știu, aș fi putut să îi spun FAQs. Sper să fie de ajutor.

Vreau să îți spun ceva. Unde pot să îți scriu?

Scrie-mi la marian.coman [@] gmail.com. Sau pe Facebook. Sau pe Goodreads. O să îți răspund cât pot de repede.

Aș vrea să realizez un interviu cu tine pentru un site, o revistă, un blog sau să te invit într-o emisiune radio sau tv. Se poate?

Dacă programul îmi permite, particip cu cea mai mare plăcere. Dacă interviul nu se poate realiza de la distanță, te rog să ții cont de faptul că momentan nu locuiesc în București. Dar scrie-mi la marian.coman [@] gmail.com și facem noi cumva.

Organizez un eveniment la o școală, bibliotecă, casă de cultură sau altă instituție publică, într-un mall, la un târg de carte sau în piața publică și vreau să te invit să le vorbești celor prezenți. Cum procedez?

Îmi face mare plăcere să stau de vorbă cu cititorii, îndeosebi cu tinerii. Trimite-mi detaliile la marian.coman [@] gmail.com și, în funcție de program, o să fac tot posibilul să onorez invitația.

Vreau să public una dintre povestirile tale mai vechi într-o revistă sau antologie. Cum procedez?

Este ceva mai complicat, dar nu imposibil. Aproape toate povestirile mele mai vechi se află într-un proces de revizuire în vederea unei reeditări. Te rog să îmi scrii pe marian.coman [@] gmail.com, să discutăm punctual despre textul care te interesează.

Vreau să scrii o povestire sau un articol pentru site-ul/ revista/ antologia/ almanahul nostru sau vreau să colaborăm într-un proiect, dar nu știu cum să-ți spun, mi-e teamă că ești prea ocupat. Ești deschis la proiecte noi?

Sunt, dar va trebui să fii răbdător cu mine. Sunt prins în mai multe lucruri și cu siguranță nu pot onora o propunere de pe o zi pe alta. Dacă îmi scrii însă din timp, propabil că o să găsim o soluție. Sunt deschis să iau parte la proiecte noi, să cunosc oameni și să îmi pun mintea la treabă. Dacă ai o propunere și crezi că sunt omul potrivit pentru proiectul tău, scrie-mi la marian.coman [@] gmail.com

Aș vrea să ții cont de faptul că în momentul de față trăiesc din ceea ce scriu și că, cel mai probabil, nu o să accept să îți ofer un text gratuit ori să intru într-un proiect bazat pe voluntariat.

De unde pot cumpăra romanele din seria Haiganu și revistele HAC! și TFB?

Cele două romane din seria Haiganu (Fluviul Șoaptelor și Furia Oarbă) se găsesc pe Supererou.ro. Tot de acolo poți cumpăra și benzile desenate HAC! și TFB. Găsești romanele Haiganu și în librăriile din rețelele Cărturești, Diverta, Librarium. La Galați poți să întrebi de ele în librăria Humanitas, în Sibiu la Habitus, iar în Constanța la Prăvălia cu Cărți. Revista HAC! apare în fiecare lună, pe data de 15, în chioșcurile Inmedio, precum și în diferite benzinării, dar eu te sfătuiesc să intri pe Supererou.ro și să îți faci un abonament. Ieși mai ieftin, primești revistele înainte să ajungă în chioșcuri, ambalate perfect în plicuri resigilabile și însoțite de tot felul de cadouri.

Caut ”Nopți albe, zile negre”. Se mai găsește undeva?

”Nopți albe, zile negre. Povestea unui sinucigaș și povestirile mele” este volumul meu de debut. A apărut în 2005, iar acum se mai găsește, probabil, doar în anticariate. Cândva am dat de el pe Okazii.ro.

Lucrez însă la un proiect care vizează reeditarea textelor din acest volum.

Caut ”Testamentul de ciocolată”. Se mai găsește undeva?
Când o să apară următoarea ta carte?

Următoarea mea carte se va numi ”Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”și, dacă toate lucrurile or să meargă conform planului, o să apară la Editura HAC!BD până la finalul lui 2017. Cartea o să cuprindă textele din volumele ”Nopți albe, zile negre” și ”Testamentul de ciocolată”, precum și povestiri inedite.

Când o să apară următoarea carte din seria Haiganu?

Îmi doresc foarte mult să termin romanul ”Haiganu. Tristețea zeilor” anul viitor și mi-ar plăcea să fie publicat în 2018, însă nu pot promite asta. Nu o să îi dau drumul până ce nu o să fiu sigur de calitatea lui. M-aș încumeta să spun însă că cel târziu în 2019, romanul va fi în librării.

Câte cărți vor fi, în final, în seria Haiganu?

Haiganu va fi o trilogie. Prin urmare, ”Haiganu. Tristețea zeilor” va fi cea de a treia și ultima carte din serie.

Cum pot primi un autograf?

Cel mai simplu este să vii la lansări sau la evenimentele la care sunt prezent. Obișnuiesc să anunț pe site ori pe pagina de Facebook evenimentele la care particip și îmi face mare plăcere ca, pe lângă semnătură, să scriu câteva cuvinte cititorilor care-mi cer un autograf.

Altfel, pe Supererou.ro, încă mai există exemplare dintr-o ediție specială, de colecție, din ”Haiganu. Furia Oarbă”. Sunt doar 300 de exemplare de acest fel – cărți cartonate, cu supracopertă, fiecare exemplar fiind numerotat și semnat.

Suntem prieteni, rude, ne știm din școala generală sau din grădiniță. Îmi dai și mie gratis o carte de-a ta?

Nu. În primul rând, pentru că nu am. Cărțile nu sunt ale mele, ci ale editurii care a cumpărat de la mine textul cu pricina în schimbul unor drepturi de autor. Fiecare carte înseamnă investiții din partea editurii în grafică, DTP, hârtie, tipar, marketing ș.a.m.d. Editura le vinde prin site-ul propriu și prin librării. Când îmi ceri o carte gratis, îmi ceri să cumpăr o carte pentru tine. Este ca și când, dacă tu ai lucra într-o fabrică sau într-un magazin de ceasuri, eu ți-aș cere să îmi dai gratis un ceas. Ce pot să fac eu cu mare plăcere este să îți scriu câteva cuvinte pe cartea cumpărată de tine.

Locuiesc în străinătate, dar vreau să cumpăr cărțile din seria Haiganu și/ sau benzile desenate HAC! Se poate?

Se poate. SuperErou onorează deja comenzi venite din toată lumea. Firește, companiile de curierat au tarife suplimentare, așa că va trebui să te aștepți la ceva costuri pentru transport.

Am auzit că există o bandă desenată realizată după romanul ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor”. Este adevărat?

Da. Beniamin Vasile publică în fiecare număr din revista HAC! o bandă desenată bazată pe povestea din romanul meu.

Îți construiești personajele pe baza unor persoane din viața reală?

Nu. Sau nu tocmai. Sunt uneori oameni care mă inspiră, oameni de la care iau anumite trăsături, anumite ticuri, dar personajele mele se supun regulilor și experienței din lumea în care trăiesc. Evenimentele din lumea aceea, interacțiunile de acolo modelează fiecare personaj, după cum evenimentele și interacțiunile din lumea reală îi modelează pe oamenii de lângă noi.

Știi de la început cum se termină poveștile tale?

Uneori da, alteori nu, însă niciodată nu știu foarte clar. Am uneori o idee despre final, anumite borne pe care le știu despre povestea pe care o scriu, anumite secvențe, dar chiar și acelea, de multe ori, se schimbă pe măsură ce scriu.

Pot să îți trimit un roman sau o povestire și să îmi spui părerea ta despre ea?

În mod normal aș fi spus da. Îmi face plăcere să primesc texte și, dacă pot, să încerc să ajut cu un feedback sincer. Doar că programul mi s-a aglomerat atât de mult în ultima vreme încât nu mai am răgaz pentru asta. Așa că după ce am întârziat în câteva cazuri nepermis de mult cu un răspuns, m-am hotărât ca, pentru o vreme, să nu mai accept texte.

Vreau să devin scriitor. Ce mă sfătuiești?/ Am scris o carte și vreau să o public. Ce trebuie să fac?

Să scrii și să citești mult. Să cauți să întâlnești oameni care au aceeași pasiune. Să participi la lansări de carte, să cunoști scriitori și editori. În România, industria asta este alandala, ca multe altele. Prin urmare, nu există rețete, nu există sistem. Ai nevoie de talent, de muncă și de noroc. Iar în zona asta, norocul vine din oamenii pe care-i întâlnești, din proiectele în care ești invitat să participi, din trenuri care opresc o singură dată în gară și în care te urci sau nu te urci, din curajul de a călca pe cărări neumblate.

Dacă ai scris o carte, dacă ai citit-o, recitit-o și revizuit-o, dacă ai redactat manuscrisul și ai încredere în el, privește și țintește sus, cât mai sus, la una dintre editurile mari. Într-un fel, prima ta carte e mai importantă decât a doua sau a treia, iar un debut ratat va fi o umbră care se va întinde peste următoarele tale cărți. Nu te mulțumi cu puțin și nu te supăra pe nimeni dacă o să îți fie refuzat manuscrisul. Apoi, și mai important: fugi de tentația selfpublishing-ului și de impostori. Succes!

Cine a realizat copertele pentru romanele din seria Haiganu?

Andrei Moldovan. El a realizat nu numai ilustrațiile copertelor, ci și desenele din interior. Andrei este cel care desenează benzile desenate ”Harap Alb continuă”.

Cărțile tale sunt și în format e-book? Dar audiobook?

Deocamdată, niciuna dintre cărțile mele în limba română nu se găsește în format e-book sau audiobook, dar am discutat cu editorii mei despre asta, așa că sper ca, în viitor, să existe și în aceste variante. Pe Amazon, poți găsi o scurtă colecție de povestiri în limba engleză intitulată ”Fingers and other fantastic stories”, în format mobi, pentru Kindle.

Cum te-ai apucat să scrii scenarii de benzi desenate?

A fost propunerea lui Mihai Ionașcu, editorul HAC!, de a continua aventurile lui Harap Alb în bandă desenată, propunere pe care am acceptat-o cu greu fiindcă, la vremea aceea, eram redactor șef al cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, iar munca la ziar îmi ocupa mare parte din timp. În plus, atunci, în 2012, nu știam nimic despre ce înseamnă să scrii scenarii pentru benzi desenate. Am citit mult despre asta, am luat cu boldul scenarii de comics, m-am bucurat de sprijinul lui Mihai și al desenatorului Andrei Moldovan și așa am devenit unul dintre scenariștii HAC!

Există un joc de cărți bazat pe benzile desenate Harap Alb continuă?

Da, există. Este vorba despre o colaborare între Editura HAC!BD și Cutia.ro, o adaptare a unei licențe Love Letter. Jocul reface povestea din banda desenată HAC! într-un mod interactiv, foarte distractiv. Am scris pentru el o mică poveste, iar Andrei Moldovan a realizat desenele. Excelente, zic! Găsești jocul pe Supererou.ro. Aruncă o privire!

De ce nu faceți un film sau un joc video HAC! sau Haiganu?

Noi, cei din echipa HAC!, știm să scriem, să desenăm, să facem cărți și reviste.  Industria de film sau cea de gaming sunt lucruri cu totul și cu totul diferite.

Dacă aș vrea să realizez un film, joc video sau un boardgame care are la bază cărțile Haiganu și/ sau universul HAC mi-ai da permisiunea?

Nu. Adică nu eu. Va trebui să contactezi Editura HAC!BD, cea care deține drepturile de autor pentru personaje și pentru benzile desenate. Ce pot să-ți spun este că aș participa cu plăcere la un astfel de proiect din postura de scenarist sau consultant.

Dacă aș vrea să realizez un film, joc video sau boardgame care are la bază celelalte povestiri/ cărți ale tale mi-ai da permisiunea?

Dacă reprezinți o casă de producție, o firmă specializată pe gaming sau boardgaming și ai un buget pentru asta, scrie-mi pe marian.coman [@] gmail.com

Am realizat o bandă desenată. Cum pot să public în HAC!?

Cel mai simplu este să contactezi editorul la redacția din București, în cartierul Primăverii, str. Pictor Ion Negulici nr. 32, tel: 021 311 5053

Ești acționar la HAC!BD sau ceva, acolo, băgat în afacere, nu-i așa?

Nu.

Mai scrii la ziar?

Foarte rar. Din când în când, mai scriu câte un editorial pentru ”Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Mai ai emisiune la TV?

Nu. Am renunțat de câteva luni la ”Realitatea în Obiectiv”, emisiunea pe care o realizam pentru Realitatea TV Galați – Brăila. Încerc să mă desprind de tot ce înseamnă mass-media, chiar dacă cei aproape 15 ani de presă scrisă și televiziune mi-au adus deseori satisfacții uriașe. Iar satisfacțiile creează dependență. Să mă las de presă e ca un proces de detoxificare. Ca un fel de lăsat de fumat. 🙂

Ai întrebări ale căror răspunsuri nu se află aici? Scrie-mi sau lasă un comentariu. O să mă străduiesc să îți răspund cât pot de repede.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.