Razboiul gastilor
noiembrie 13, 2008
Astazi sint la Gaudeamus
noiembrie 21, 2008
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Noutati rele:

* antologia „Millennium” despre care pomeneam in postul anterior nu mai apare la tirg. Nu ma intrebati de ce, fiindca nu stiu prea multe lucruri – tipografii, bla-bla si alte chestii tehnice. Pentru reclamatii folositi blogul editorului :P.

Noutati bune:

* fiindca volumul cu pricina nu apare la data stabilita si pentru ca am promis unor persoane ca imi vor putea citi povestirea incepind cu saptamina viitoare, m-am hotarit sa incerc sa ma tin de cuvint pina la capat. Prin urmare,  „Crama lautarilor”, ultima mea povestire, va fi publicata pe acest blog, timp de 24 de ore, incepind cu data de luni 24 noiembrie.

* o sa fiu prezent la Gaudeamus vineri, 21 noiembrie, de la ora 17.00, la lansarea volumului de publicistica al Monicai Paraschiv „Combinagii de profesie. Razboiul gastilor”.

Noutati vechi:

* vineri a avut loc, la Braila, prezentarea cartii Monicai. Lume multa, politicieni respingatori, figuri prietenoase. La un moment dat, cind am pomenit cuvintul comunism, nu stiu cum naiba, microfonul s-a intrerupt si a trebuit sa continui fara sonorizare . Dupa ce totul s-a incheiat, domnul de la sunet, aratindu-mi certificatul de revolutionar, mi-a marturisit ca niciodata aparatura aia nu i s-a defectat si ca de-ndata ce lansarea s-a terminat, microfoanele si-au revenit. A zis ca el crede ca ar fi bine sa cheme un preot. I-am spus ca eu cred ca preotii sint posedati. Un alt nene mi-a zis ca sint camviolent si ca ar fi bine sa merg numai pe trotuar. I-am spus ca ar fi ciudat sa merg cu masina pe trotuar. In rest, cam asta am zis acolo:

                Spuneam, cu citeva luni in urma, la lansarea volumului meu de publicistica, faptul ca sint revoltat de faptul ca sistemul politic din România si-a batut joc de copilaria si de tineretea generatiei mele. Din pacate, realitatea ne arata ca populatia României este compusa din succesive generatii de sacrificiu. De la batrinicile cu pensii de 2 lei, la Marii Inselati – tinerii revolutionari din ’89, pina la generatia mea, sau – mai departe – la generatia care este acum in liceu si care se zbate intr-un sistem de invatamint care conserva si uneori cultiva, ca mai tot sistemul bugetar, apucaturile comunismului totalitarist, toti sintem victimile directe ori colaterale ale unei clase politice lipsite de simtul prezentului.

               

                Sperantele noastre, ale tuturor celor neimplicati politic, au fost inselate de-a lungul timpului. Dezamăgirea noastră este cauza care explică una dintre cele mai importante boli de care suferă democraţia din România: absenţa de la vot. Despre o astfel de forma de dezamagire vorbeste si colectia de editoriale a Monicăi Paraschiv.

 

                Cu o cadenta aproape saptaminala, Monica si-a scris editorialele, închizind în ele, uneori fără să-şi dea seama, aşa cum în boabele de chihlimbar sînt prinse pentru veacuri gîngănii din epoci de mult apuse, portretele, intenţiile, faptele, deciziile unor insecte politice. Recitind acum întregul şirag de texte zărim încremenite, conservate natural, toate rînjetele, icnetele acestora, înţelegem ipocrizia, lipsa de viziune, compromisurile murdare pe care le-au făcut.

 

                Se spune că înainte să mori există o fracţiune de secundă în care întreaga ta viaţă se derulează cu repeziciune prin faţa ochilor.  Pentru cei care peste două săptămîni vor deceda din punct de vedere politic, cartea Monicăi Paraschiv este o astfel de fracţiune de secundă.

* dupa lansarea „Razboiului gastilor” (in foaierul teatrului Maria Filotti), ne-am grabit sa ajungem la un colocviu cu tema „e-Literatura”, desfasurat la Biblioteca Judeteana. Printre invitati/ participanti: Cristian Robu-Corcan, Mihail Vakulovski, Bogdan Hrib, Mirela Neculcea, Laszlo Alexandru si alti citiva. Vakulovski e un tip misto, asta e concluzia. Ca, in rest, am cam batut toti cimpii despre internet, literatura si bani, invirtindu-ne in jurul cozii si in fata unui public nelamurit.

* azi am fost la „Schimb de carti” – filiala Galati. M-am linistit. Oamenii citesc, asa cum stiam. Simplu, fara ifose si talente, fara toate excrescentele cu care, inutil isi impodobesc creierele si discursurile „oamenii de cultura” (ce o mai fi si aia?).

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments

comments

6 Comments

 1. rrimuna spune:

  Să înţeleg că nu ne credeai în stare şi de asta? (de cărţi şi lectură zic)

 2. Marian Coman spune:

  @ rrimuna – 🙂 ba da, Miruna. Era doar un fel de a spune.

 3. […] Despre întâlnirea de ieri a mai scris Miruna, Cip, Alexandru Petraş şi puţin Marian Coman. […]

 4. rrimuna spune:

  aşa să fie 🙂 abia aştept să scap de concursul de chimie ca să revin şi eu în forţă printre cărţi ^_^

 5. oricum, concluzia e ca au fost doua tabere indiferent despre ce se batea campii. una pe un mal, alta pe altul si degeaba ne chinuiam sa inchegam podul prieteniei 😛

  razboiul gastilor, cam asa 😛 desi si mie imi place de vakulovski

 6. Marian Coman spune:

  @ rrimuna – Bafta la concursul cu pricina.

  @ Mirela Neculcea – „Razboiul meselor”, trebuie sa recunoastem, a dat destul de bine. Ar fi fost mult prea monoton fara contrele dintre cele doua „maluri”. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *